“What do you like to do in parks? Do you feel safe in public open spaces?”

“ماذا تحب أن تفعل في المتنزهات؟ هل تشعر بالأمان في الأماكن العامة المفتوحة؟ ” هذان سؤالان فقط من بين العديد من الأسئلة التي طرحت خلال الجلسات المشاركة العملية التفاعلية للمواطنين التي حضرها أكثر من 250 شخصًا من جميع الأعمار للإجابة عليها في سلسلة من جلسات التي تم تنظيمها لإعادة تصميم ثلاث حدائق عامة في مدينتي تلعفر و بيجي. هدفت الجلسات ، التي تم تقديمها مع الجمعية الهندسية للتطوير والبيئة الشريك المنفذ لبرنامج الأمم المتحدة للمستوطنات البشرية، والتي تهدف إلى تحسين فهم الفريق لاحتياجات المواطنين وتوقعاتهم فيما يتعلق بالمرافق المطلوبة ، والأنشطة، وإمكانية الوصول ، والخصوصية ، ومناطق اللعب المخصصة والرياضات. واختتمت جولات التصميم التشاركية بجلسة ختامية جمعت السلطات والمواطنين لتقديم التصميم الأولي لمنتزه العصري في بيجي ومتنزه البواري وحديقة الشهداء للسيدات في تلعفر. ستمثل عملية إعادة التأهيل القادمة لهذه المساحات العامة مساهمة كبيرة من قبل الاتحاد الأوروبي في نعالجة هذه الأحياء المتضررة من الصراع من خلال برنامجها “دعم تعافي العراق واستقراره عبر التنمية المحلية” ، الذي ينفذه برنامج الأمم المتحدة الإنمائي بالشراكة مع برنامج الأمم المتحدة للمستوطنات البشرية (الهابيتات).

These are just two of the many questions that over 250 residents of all ages were invited to respond in a series of lively hands-on citizen’s participatory sessions organized for the redesign of three public parks in the cities of #Telafar and #Baiji. The sessions, delivered by UN-Habitat’s Implementing Partner EADE, aimed at improving the team’s understanding of citizens’ needs and expectations in terms of the required facilities, open air activities, accessibility, privacy, designated playground areas and sports. The rounds of Focus Group Discussions were concluded by a final session that brought together the authorities and citizens to present the preliminary design of the Al-Asri Park in Baiji, and Al-Buari Park and Al-Shuhada Ladies Park in northern Telafar. The upcoming rehabilitation and landscaping of these #publicopenspaces will represent a major contribution by the #EuropeanUnion to the healing of these conflict-affected neighborhoods through its programme ‘Supporting Recovery and Stability in Iraq through Local Development’, implemented by #UNDP in partnership with UN-Habitat.

#urbangreening
#climatechange
#UNinIraq
#publicspace
#GovernmentofIraq
#EUinIraq
United Nations Assistance Mission for Iraq-UNAMI بعثة الأمم المتحدة العراق
UN-HABITAT
UN-Habitat بالعربية
European Union in Iraq بعثة الاتحاد الاوروبي في العراق
EU International Partnerships
الجمعية الهندسية للتطوير و البيئة